Καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών για τα ενεργειακά φυτά

Καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών για τα ενεργειακά φυτά

Αρ. Πρωτ. 1572/23.11.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Νέες προοπτικές και δυνατότητες ανοίγονται στον αγροτικό κόσμο της χώρας με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Οι ενεργειακές καλλιέργειες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο και δίνουν άλλες δυνατότητες και διεξόδους στους αγρότες της ελληνικής περιφέρειας. Παρόλα αυτά στην πράξη οι αγρότες φαίνεται να αγνοούν πολλά με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτελεσματικά και ευεργετικά για τους ίδιους η προώθηση και καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην χώρα μας είναι έκδηλο. Ωστόσο ο αγροτικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να καταρτιστεί σε σχέση με τα όλα τα είδη των ενεργειακών καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα πέρα των γνωστών όπως είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι και το κριθάρι. Ο γλυκός σόργος, ο μίσχανθος, η ελαιοκράμβη, ο ηλίανθος, η αγριαγγινάρα, το κενάφ είναι ενεργειακά φυτά τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή βιοντίζελ και βιοαιθανόλης, αλλά άγνωστα στον Έλληνα αγρότη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο ώστε να επιτευχθεί η σωστή ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών για τις ενεργειακές καλλιέργειες;

- Πως σκοπεύει το υπουργείο να προωθήσει τις ενεργειακές καλλιέργειες στον αγροτικό κόσμο της χώρας;

Απάντηση Υπουργείου